Episode 9; Money Is Nothing

Space, the final frontier. These are the voyages of diesel ship Enteršpajz. Its continuing misson: to explore new kantons, find new civilizations, to boldly go where no one has ever been before.

“Kapetanov dnevnik. Zvjezdani datum 2618. Nalazimo se u atmosferi planete Hip. Primili smo poziv da budemo gosti na nekom njihovom slavlju. Poziv smo prihvatili, i sada započinjemo spuštanje. Nadam se da ćemo se napokon malo opustiti. Kraj zapisa.”

Posadu Enteršpajza su dočekali čudno obučeni stanovnici. Svi su nosili marame, jako široke pantole i kapuljače. Svi su bili šareni pa su izgledali pomalo smiješno.
-Dobrodošli na Hip. Mi Hopozoidi vas pozdravljamo. Drago nam je što ste odgovorili našem pozivu.-reče jedan od delegata
-Zahvaljujemo na pozivu. Šta je povod slavlja?-upita Pičkard
-Slavimo 3000000000 prodatih primjeraka RIM-e
-Šta je to?-radoznalo će Ćata
-To je talenat našeg naroda, produkt naših umova, teško je objasnit dok ne čujete-odvrati Hopozoidi
Izneneda, pažnju im privuće grupa ljudi koja je vodila, bolje reći vukla osobu malo drugačije odjevenu nego ostali. Nije imala marmu ni pretjerano široke pantole.
-Uhvatili smo još jednog pobunjenika-obrati se posadi jedan od prisutnih
-Kakav pobunjenik, šta je učinio?-interesovali je Pičkarda
-On pripada pobunjeničkoj revolucionarnoj grupi Underground.
-Pa zašto se bune?-upita Pičkard
-Ma to je teško objasniti, a ne bi vas ni interesovalo. Hajmo sada u dvoranu. Proslava treba da počne.-reče im Rap'per koji ih je dočekao, ali ovaj put malo mrzovoljnije nego prije
Proslava je već trajala neko vrijeme. Posada je shvatila šta je RIM-a. To je bio unikatan način pripovijedanja određenih priča uz pratnju muzike. Ali Tr'Eba se počela lagano dosađivati, pa je odlučila malo prošetati po dvorani čiji su hodnici bili naizgled beskonačni. Iznenada je iza jednih vrata čula zapomaganje. Vrata su bila zaključana, ali ih je ona uspjela lako obiti, upotrebivši svoju vještinu kojom je nekada, dok nije stupila u federacijsku flotu, lako obijala sefove bogatih muškaraca koji su joj bili obični plijen. Ušla je u prostoriju i vidjela istog onog pobunjenika od ranije vezanog za stolicu.
-Pomozi mi da pobjegnem-reče on tiho
-Žao mi je, ne želim se miješati u vaše političke prilike. Ti si ipak pobunjenik protiv regularne vlasti-odvrati mu hladno Tr'Eba
-Svaka priča ima dvije strane. Poslušaj moju-reče zatvorenik i otpoče:
-Mi smo bili narod RIM-e
Cijela planeta se ponosila time
RIM-ovali smo samo za svoju dušu
Al loši vjetrovi počeše da pušu
Shvatiše neki da to mogu da prodaju
Cijelu našu tradiciju izdaju
Borismo se hrabro protiv njih
Al imali su za trgovinu štih
Dokopaše se ubrzo vlasti
A mi morasmo u podzemlje pasti
Poćeše prodavat RIM-u širom svemira
I ubrzo dođe do prvih nemira
Nastavismo se iz podzemlja boriti
Nadajući se da će plodom uroditi
Ipak zasad je sve uzalud
Uložiše i oni trud
Poslaše na nas svoje stražare
Počeše oni da pale i žare
Borimo se i nadamo
Al polako padamo
Probajte nam pomoći molimo vas
Donesite našem narodu spas
Time završi svoje pripovjedanje, a Tr’Eba ostade zadivljena lakoćom kojom je ispričao priču na ovaj način. Bilo je potpuno drugačije od onog glupog nabrajanja na priredbi.
-Kako vam možemo pomoći?-upita Tr’Eba
-Moj zadatak je bio da sabotiram glavni studio u kojem se nalazi sva njihova komercijalna RIM-a, ali su me uhvatili.
-Mislite da će ih to zaustaviti, pa samo će izgraditi novi-reće Tr’Eba
-Neće ih zaustaviti odmah, ali će ih usporiti. Za tu njihovu vrstu RIM-e potrebno je vremena da se napravi jer ne dolazi iz duše već iz želje za novcem. Taman da je jedno vrijeme prestanu izvoziti i finansijski oslabe, a oonda ćemo povesti narod, koji je na našoj strani, protih njih-objasni pobunjenik
-Razgovaraću sa kapetanom. Probaj izdržati još malo-reće Coolkanka i požuri nazad u salu gdje je bila svečanost. Tamo sve polako objasni Pičkardu i on krišom sa njom se uputi nazad ka ćeliji zatvorenika. Tamo mu on objasni gdje je i kako da sabotiraju glavni studio.
-Brzo moramo naći Ćatu, on će znati to pravilno uradti-reče Pičkard Tr’Ebi. Ubrzo ga nađoše i kapetan mu reće šta da radi. Ćata i Sinan of Nine ubrzo nađoše cilj i ubaciše virus u glavni kompjuter.
-Virus će se aktivirati tek za dva sata, taman da uspijemo mirno otići sa planete-objasni Sinan if Nine kapetanu kada su se ponovo sreli. Za to vrijeme, Jomf je uspio pomoći zatvorenom pripadniku Undergrounda da pobjegne i svi se nađoše kod Enteršpajza.
-Toliko smo vam zahvalni na svemu što ste uradili. Bez vas bi duh našeg naroda propao zauvijek.-reče zahvalno pobunjenik
-Svi mi znamo kako je kada se uništava nešto što nas ispunjava-reče Pičkard-nadam se da ćete uspjeti u svojoj revoluciji.
-Mi bismo sada trebali krenuti, prije nego što se virus aktivira i tako izbjeći svu halabuku koja će se dići-reće Sinan of Nine
-Idite i imajte vjere u nas. Hvala vam još jednom-reće pobunjenik i udalji se trčeći
-Ćata, pali motore, ovdje postaje “vruće”-naredi Pičkard dok se iz pravca studia čula glasna zvonjava za uzbunu. Virus je uradio svoje.
-Drago mi je da smo im mogli pomoći. I ja znam kako je kad te pare pokvare i natjeraju da im služiš, prošla sam davno kroz taj pakao -reće Tr’Eba
-I ovo smo dobro obavili. Divno je pomoći nekome ko se bori za svoj narod. Nadam se da ćemo i mi jednog dana dobiti prijeko potrebnu pomoć protiv Folk-a-reče zamišljeno kapetan
-Hoćemo li joint kapetane?-upita Jomf
-Još pitaš!

11 komentara

Komentariši