Episode 5; The planet of fog

Space, the final frontier. These are the voyages of diesel ship Enteršpajz. Its continuing misson: to explore new kantons, find new civilizations, to boldly go where no one has ever been before.

Kapetanov dnevnik. Zvjezdani datum 2600. Još uvijek se oporavljamo od susreta sa Folkom. Osjećamo se tako bespomoćno. Danonoćno analiziramo dostupne podatke, ali zasad bez imalo uspjeha. Sada moramo upozoriti svaku civilizaciju na koju naiđemo o ovoj strahovitoj prijetnji. Kraj zapisa.”

Na Enteršpajzu je vladala tišina. Svi su razmišljali o mogućnostima borbe protiv Folka, ali nisu nalazili ništa ohrabrujuće.
-Kapetane, pred nama je neka čudna planeta. Ne mogu da očitam šta se dešava na površini, jer je obavijena gustom maglom nepoznatog porijekla. Imam li dopuštenje da se spustim?-upita Ćata
-Dopušteno-uzvrati kapetan
Kada su se spustili, bili su nemalo iznenađeni. Planeta je vrvila od života. Ubrzo im je prišla grupa ljudi zadužena za doček.
-Dobro došli na Šiljon. Mi Šiljonci vas pozdravljamo.-reče jedan iz grupe
-Sada mi je jasan uzrok magle koja obavija vašu planetu-nasmija se Jomf
-Vodimo vas našem poglavaru, želi vam se zahvaliti na posjeti-reče isti onaj Šiljonac
Došli su pred veliku palaču, predivno ukrašenu, a na vratima ih dočeka čovjek ugodnog izgleda, za kojeg je bilo jasno da je vođa.
-Nakon kraćeg upoznavanja, Pičkard mu reće-Moramo vam saopštiti nešto strašno-i ispriča im sve o Folku.
-Nevjerovatno-uzbuđeno će vođa-kao da nam nije dosta Halanaca koji nam s vremena na vrijeme upadaju na planetu i odvode svakog koga uhvate. Nedavno su na koncertu naše zvijezde Šiljića Vukašinovića odveli i mog sina. Koga odvedu, taj se ne vraća-rastuži se vođa-a tek nedavno smo okončali građanski rat koji se vodio oko posljednje preostale Svete Rizle.
-Recite nam malo više o tim Halancima-reče kapetan
-Pojavljuju se iznenenada, niko ne može skontat da su tu dok ne stupe u akciju. Izgledaju kao i mi. Imaju usavršenu moć infiltriranja. Međutim imaju jedni slsbu tačku. Njihov vid detektuje samo žar sa jointa, i tek tada stupaju u akciju. Kada bismo samo mogli na vrijeme da ih detektujemo…-reče Šiljonski vođa
-Kapetane-javi se Tr'Eba-slušala sam o tim Halancima, možda ih možemo zaustaviti u njihovim akcijama i tako spasiti Šiljonce te brige. Onda bi imali vremena da se bar nekeko spreme u slučaju napada Folka. Ako bismo otišli u bazu Halanaca i nekeko označili njihove brodove, Šiljonci bi znali da dolaze.
-Pa pokušajmo- reće Pičkard-Ćata unesi kurs prema bazi Halanaca.
Ćata posluša i ubrzo stigoše do baze. Tamo je bilo sve mirno. Halanci na koje su naišli, nisu obraćali pažnju na njih.
-Počnite akciju obilježavanja-naredi Pičkard
Jomf izvadi čudnu mašinu iz gepeeka Enteršpajza. To je bila zraka za markiranje koju su Mahalonci koristili da bi promijenili marke odjeće koju su nosili. Samo je ovaj put Ćata reprogramirao zraku tako da obilježava druge objekte. Jomf zraku usmjeri na platformu za slijetanje Halaških brodova i obilježi ih.
-Nazad u Šiljon-reće kapetan
Kada su stigli uputiše se ka palači vođe Šiljonaca.
-Od sad će svaki Halaški brod imati vidnu oznaku. 345-E. Kada ovo vidite, ugasite svaki žar, i oni neće biti u stanju da vas primjete-objasni Tr'Eba.
-Hvala vam mnogo. Vaši smo dužnici. Sada se možemo početi pripremati za napad zla na koje ste nas upozorili. Neka vas ras Tafari čuva na vašim putovanjima!-povika vođa
-Još jedan uspješan zadatak-ponosno reće Jomf-i to opet zahvaljujući Mahaloncima
-Sada moramo dalje reče Pičkard i uđe u Enteršpajz, a za njim i ostali i brod krenu.
-e sad bi mogli zapaliti joint- reče Pičkard-i okrenu se replikatoru
-Kapetane-prekinu ga Ćata-uzeo sam nešto svježe uzgojene trave sa Šiljona. Šta mislite o tome?
-Dobra ideja-nasmija se Pičkard

U slijedećoj epizodi: Episode 6; Bad Attitude

10 komentara

  1. rastafari rastamana silj silj silj

    i naravno, mitska oznaka 345-E. zapisana u tajnim knjigama vrhovnog vijeca Halanaca, Medjugalaktickih Ukletih Postara Komatozne Svijesti (MUP KS). njeno znacenje je jos uvijek nepoznato.

    folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora s unutrasnjim sagorjevanjem. turbo folk je gorenje naroda. know your enemy capt. Pichkard.

Komentariši