Episode 4; Resistance is futile!

Space, the final frontier. These are the voyages of diesel ship Enteršpajz. Its continuing misson: to explore new kantons, find new civilizations, to boldly go where no one has ever been before.

“Kapetanov dnevnik. Zvjezdani datum 2598. Ulazimo u neistraženi dio svemira. Kod posade vlada uzbuđenje. Ko zna na kakve ćemo čudne stvari ovdje naići. Moramo biti spremni na sve. Kraj zapisa.”
Sve oko njih je bilo mirno, čak i malo previše. Nigdje nije bilo znakova života. Svi su pomno osmatrali, ali ništa. Polako se u njihova srca uvlačio nemir. Sve je tako neprirodno mirno.
Izneneda se oglasi Ćata-kapetane, pred nama očitavam neki čudan objekat. Približava nam se velikom brzinom. Izgleda kao ogromna kocka.
-Budite pripravni za svaki slučaj-naredi Pičkard
Velikom brzinom im se približavao brod u obliku kocke. Bio je pet puta veći od Enteršpajza. Izneneda se začou nepoznati glas koji je zvučao uzašno.
-We are the Folk! You will be asimilated! Resistance is futile!
-O, ne! Pa to je Folk kolektiv, najveća prijetnja poznatom svemiru. Oni su gutači svijetova. Asimilirali su brojne civilizacije. Niko im se nije mogao oduprijeti-uspaničeno uzviknu Tr'Eba, inače poznata po hladnokrvnosti. Ali ovaj put je zaista izgledala preplašeno.
-Ćata, punom brzinom u rikverc-uzviknu kapetan-ali bilo je kasno. Folk kocka ih je već uhvatila vučnom zrakom i privlačila sebi. Uskoro se jedna od Folk-radilica teleportovala na brod i počela, ne obazirući se na posadu, skidati podatke iz Enteršpajzovog kompjutera. Bilo je to užasno stvorenje kockaste glave i ispijenog pogleda. Ono je bilo dio Folk-kolektiva, a ne pojedinac. Nije imalo svoju volju, već je njome upravljala koletivna svijest Folka. Jomf ju je uhvatio za vrat ali ga ona s lakoćom, odbci i nastavi skidati podatke iz glavnog kompjutera.
-Učinimo nešto! Saznaće sve naše slabe tačke ako ga ne zaustavimo-povika Pičkard. Tada Jomf uze oružje , Pal'i'ju i poče udarati radilicu dok je ne onesposobi.
-Staro dobro hladno oružje, toliko puta smo njime odbranili našu teritoriju-zdovoljno reće Jomf
-Ali to nije riješenje, moramo bježati dok se drugi nisu teleportovali-reče Ćata, ali kasno. Ovaj put pet radilica se teleportovalo na brod i nastavilo raditi započeto skidanje podataka. Jomf se zaleti, ali bio je bespomoćan. Bilo ih je više. Radilice završiše započeto, a onda se okrenuše prema posadi. Opet je zagrmio strašni glas koji kao da je dolazio niotkud.
-We are the Folk! You will be asimilated! Resistance is futile!
Pokrenuše stršni C.E.C.A. program asimilacije. Posada osjeti strašan bol u glavi, ali pokuša da se odupre. U to Ćata povika-začepite uši, ne slušajte taj užas, moramo biti jaki.
-AAARGH-zaurla Jomf-previše je snažan za moju volju.
Dok je pada na prednju konzolu kompjutera, Jomf slučajno uključi kasetofon Enteršpajza i pokrenu eksperimentalni Drum&Bass program. Folk radilice počeše čudno da se ponašaju, prestade C.E.C.A. za trenutak.
– ovaj zvuk im ometa vitalne funkcije, ne mogu nastavit sa asimilacijom-pvika kapetan-odvrni Ćata
Poče grmiti Enteršpajzom, a radilice popadaše na pod. Jomf ih pobaca iz Enteršpajza. Ali vučna zraka ih je još uvijek držala.
-Ćata, pusti na vanjske zvučnike- možda i ometemo one u kocki!
Ćata posluša kapetana. Iznenada vučna zraka poče da slabi.
-Kapetane, moramo brzo pobjeći, izgleda da imaju sposobnost prilagođavanja. Uskoro im više ova frekvencija neće smetati-povika Tr'Eba
-Pa šta čekamo, punom snagom nazad. Ćata posluša i Enteršpajz se odvoji od Folk-kocke i brzinom od 110km/h poće odaljavati.
Nakon nekog vremena su uspijeli izgubiti Folk iz vidokruga, ali Ćata nije smanjivao brzinu. Bili su užasnuti onim što su vidjeli i čuli.
-Pa to je čisti oblik zla. Tako nešto nisam ni sumnjao da postoji u svemiru. Samo sam čuo priče ali sam mislio da su to izmišljotine-napokon progovori Pičkard
-Problem je što sad znaju sve o Federaciji. Naši domovi i naši najdraži su sada ugroženi. Ne znam kako se boriti protiv njihove prilagodljivosti. Jednog dana će i stići do Federacije, a mi nemamo način da ih sprijećimo. Započeće vladavina Folka! Pa to je užasno.-uzbuđeno progovori Jomf
Onda su zašutjeli i počeli zamišljeno gledati ispred sebe. U njihova srca se uvukao strah. Sve što su poznavali, uskoro može nestati, a oni nemaju riješenje. Tišina je dugo potrajala. Čak niko nije želio zapaliti ni joint. Izgledali su beznadežno.
Napokon progovori kapetan-imamo malo vremena, ako ga dobro iskoristimo i pokušamo naći način da im se suprotstavimo-možda svijet kakav znamo ipak preživi!

U slijedećij epizodi: Episode 5; The planet of fog

10 komentara

 1. sto na nebu sja visoko, sto na nebu sja visoko
  mjesec il sivi soko, mjesec je il sivi soko
  u krilo mu zvijezda pada, u krilo mu zvijezda pada
  nije mjesec niti soko, nije mjesec niti soko
  entershpajz vidi moje oko, entershpajz vidi moje oko!

  iz pouzdanih izvora, telepatskom metodom saznali smo da se Folk kocka zove Villa Park 008. ocitanja sa zvjezdanog skenera govore da je u blizini vase putanje jos veca i opasnija, maticna kocka A.Q.U.A. 001, sa posadom iz unistene kocke Vista Fon 003. Use extreme caution.

  sjajno fale, sjajno!

Komentariši