Episode 3; ROMIlan

Space, the final frontier. These are the voyages of diesel ship Enteršpajz. Its continuing misson: to explore new kantons, find new civilizations, to boldly go where no one has ever been before.

Kapetanov dnevnik. Zvjezdani datum 2591. “Već duže vrijeme nismo naišli na neku novu civilizaciju. Na brodu je sve mirno. Svi se bave svojim poslom. Moral je na visokom nivou. Kraj zapisa.”
-Kapetane, pred nama se nalazi nepoznata građevina koja liči na napuštenu stanicu za antimateriju i dijelove. Mogli bismo vidjeti o čemu je riječ.-reće Tr'Eba
-Ćata, unesi koordinate za slijetanje-naredi Pičkard
Ćata posluša i uparkira Enteršpajz. Nisu željeli odmah izaći, jer nisu znali šta ih sve može čekati iz mraka nepoznatog objekta. Izneneda, prozoru priđe neka tamna prilika. Jomf se trznu i zagleda u tu pojavu. Ali u istom času ih počeše sa svih strana okruživati slične prilike. Bili su to mali ljudi crnog lica i kose i svi su ličili jedan na drugog, kao da su braća. Počeše iz čudnih posuda da prolijevaju neku tečnost po prozorima Enteršpajza, a zatim da je skidaju nekom nepoznatom alatkom, govoreći stalno istu stvar na posadi nepoznatom jeziku-JAFTE-KURAFTE, JAFTE-KURAFTE…
-Ćata, o čemu se radi-upita uznemireno Pičkard
-Nisam siguran, ali mislim da sam čuo o ovoj civilizaciji od mojih sunarodnjka-ubaci se Jomf. Pričali su mi o njima kao o ljudima koji se pojave niotkud i počnu da vam čiste stakla broda. Kod Mahalonaca su izazvali bijes, jer su im mnogo puta više uprljali stakla, nego očistili, a znate kako smo mi Mahalonci osijetljivi na naše tunirane brodove klase GeTaČa. To su ROMIlanaci. Nikad niko nije našao riješenje kako da ih skloni od broda, mogli ste samo pobjeći velikom brzinom.
-Mislim da je to trenutno nemoguće uraditi, jer smo okruženi.-reće Ćata.
-Probajmo ih otjerati galamom-predloži Tr'Eba
Međutim, nije bilo efekta. Oni bi se malo sklonili, a zatim opet prilazili brodu i nastavlajli posao uz povike JAFTE-KURAFTE.
-Moramo iznaći neko riješenje-reče Pičkard-ne možemo ovdje vječno ostati
-Mogu izaći i našutati ih nogama-zagrmi Jomf bijesan.
-Ne! Ni slučajno!-naredi Pičkard -vidiš da nisu agresivni, samo imaju tu prokletu maniju brisanja stakla.
-Pa šta učiniti onda kapetane?-upita Tr'Eba
-Ćata, probaj izaći i komunicirati s njima, možda nam kažu šta žele-reče kapetan
-Razumijem kapetane.
Ćata izađe i poče pričati na svim jezicima koje je znao ali uzalud. Oni su samo nastavljali po starom. Ćata krenu nazad u brod obeshrabren brojnim pokušajima, ali mu pri ulasku iz đepa ispade jedna novčanica Galaktičke banke. Izneneda, svi ROMIlanci stadoše sa radom i pogledaše u novčanicu. Jedan joj priđe i podignu je s poda, a zatim sa još par ROMIlanaca se odalji od broda.
-Kapetane, našao sam riješenje-izjavi Ćata-oni samo žele novac, nagradu za trud. To se dosad niko nije sjetio.
Ćata izvadi još Galaktičkih novčanica i podijeli ROMIlancima oko sebe. Oni se poćeše udaljavati zadovoljno gledajuće novčanice i uzvikujući sada nešto novo: SASOMANGE, SASOMANGE…
-Pa to je nevjerovatno, riješenje je bilo tako jednostavno-reče Jomf
Kada su se odaljili svi do jednog, Ćata uđe u Enteršpajz i brzo pokrenu motore.
-Za slučaj da se vrate, bolje da bježimo odavde-reče kapetan
-trebamo biti ponosni na sebe, riješili smo jednu od najvećih misterija svemira.
-A sad bismo mogli i zašiljiti koji joint kapetane-predloži Jomf.
-Uvijek za to-nasmija se Pičkard-Joint, domaćica, trica-naredi.
-Uuu domaćica-zadovoljno reče Jomf-da se osjećemo ko kod kuće.
Pa da. Ko zna šta nas još sve očekuje na našem putovanju, vjerovatno mnogo dobrih stvari.
-Ali možda i jako loših-doda Tr'Eba.

Nije ni sumnjala koliko je bila u pravu…!!!

U slijedećoj epizodi: Episode 4; Resistance is futile!

11 komentara

Komentariši