Episode 2; First contact

Space, the final frontier. These are the voyages of diesel ship Enteršpajz. Its continuing misson: to explore new kantons, find new civilizations, to boldly go where no one has ever been before.

Već duže vrijeme posada Enteršpajza je putovala, a da nisu naišli na nešto vrijedno pomena.
-Kapetanov dnevnik, zvjezdani datum 2758: Do sada nismo naišli ni na jednu novu civilizaciju, ali ne gubimo nadu. Nivo morala kod posade je veoma visok. Svi su opušteni i Spremni na mogući kontakt, koji bi po Ćatinim predviđanjima trebao uskoro nastupiti. Kraj zapisa.
-Kapetane, približavamo se galaksiji Partija. Na planeti Electro očitavam bujan život. Mogli bismo tamo stati i malo protegnuti noge-reče Ćata-
-Slažem se, započni parkiranje.
Enteršpajz uspori, a Ćata nadje parking mjesto i lagano stade.
-Moramo bit na oprezu kapetane. Moj ratnički instinkt mi govori da ovdje nije baš sve kako treba-sumnjičavo će Jomf
-To nije logično-ubaci se Tr'Eba-sudeći po informacijama koje imamo, ovdje vlada dobrila. Stanovnici ove planete uzimaju stanovitu tvar po imenu MDMA koja ih čini jako sretnim.
Izašli su iz Enteršpajza i odma ih je dočekalo izneneđenje. Svi na planeti su bili smrknuti. Nisu znali zašto, ali su odlučili saznati. Uptili su se u dvor vrhovnog partijanera u namjeri da saznaju istinu. Vrhovni partijaner ih je velikodušno dočekao i nakon kraćeg upoznavanja započeo je sa objašnjavanjem.
-Do prije par godina, svi smo bili veseli, slagali se i što je najvažnije partijali. Sve nacije su se slagale. I Tehnaši i Housaneri i progresivci. Uživali smo u dozama MDMA-a i sve je bilo kao bajka. Međutim uskoro smo shvatili da MDMA, ako se uzima u većim količinama, uzrokuje opasne i užasne posljedice. Naime-nastavi Vrhovni-određena grupa pojedinaca se počela nekontrolisano lupati i vidjeli smo svu strahotu posljedica. Oči bi im postajale ogromne, a usta bi se nekontrolisano krivila. Bilo je odvratno. Ali što je najgore,na nas je to ostavljalo užasan efekat, počelo nas je odvratno spuštat i uništavat nam harmoniju. Više nismo bili spremni za partijanje. Ta kuga zahvata sve više stanovnika i ne znamo kako ad se borimo protiv nje. Izgleda da smo osuđeni na propast. One zaražene smo protjerali u rezervate koje smo napravili posebno za njih, ali njih je sve više. Zovemo ih The Iskrivljeni. Bježite odavde dok i vi ne potpadnete pod taj uticaj.
-Besmislica-odlučno će Pičkard-pokušaćemo vam pomoći
-Vjerujte, nema pomoći.
-Ćata, govore li tvoji podaci išta o ovome?
-Žao mi je kapetane, ali potrebne su mi detaljnija ispitivanja.
-Predlažem da ja i oficir Jomf potražimo jednog od The Iskrivljenih i dovedemo ga silom da bi Ćata mogao saznati više.-predloži Tr'Eba
-Slažem se, ali se pazite-reče kapetan
-Da, oni znaju biti jako agresivni-reče vrhovni partijaner-neka vas Umek čuva
Jomf iTr'Eba se uputiše prema rezervatu a kapetan i Ćata ostadoše u Enteršpajzu smišljajući moguće riješenje. Nakon dužeg vremena, Jomf otvori vrata Enteršpajza i ubaci odvratnu iskrivljenu spodobu, koja je nekad ličila na čovjeka, a kapetan ga odma sveza.
-Nije bilo lako, ali ne mogu se oni mijeriti sa snagom jednog Mahalonca-ponosno će Jomf
Ćata je skenirao unesrećenog i počeo iznosit podatke do kojih je došao.
-Čini mi se da sam našao problem skenirajući vezani subjekat. Očito je da je u ovo stanje došao nakon neizmjernog konzumiranja MDMA. Simptomi su očiti. Usljed nedostatka seratonina subjekat je izgubio i svaku emociju mada ne nepovratno. Mislim da sam čak odmah i našao riješenje. Vidite kapetane, Iskrivljenje uzrokuje grčenje mišića u vilici i zbog toga je ovaj jadnik tako deformisan. Ali, ako mu prije konzumiranja MDMA-a damo određenu dozu magnezija, njegovi mišići se opuštaju i neželjena je posljedica izbjegnuta.
-Svaka čast Ćata, nema ti premca-reče Pičkard-idemo vrhovnom partijaneru saopštiti ovu vijest.
Stigli su u palaču i svoja saznanja podijelili sa vrhovnim. Nakon dugo vremena, njegovo lice je opet bilo sretno.
-Hvala vam dragi prijatelji. Ja i moj narod smo vam neizmjerno zahvalni.
-Nije to ništa-reče Pičkard.
-Recite šta želite i biće vaše-zahvalno će vrhovni
-Pa možda malo MDMA-a da i mi osjetimo tu dobrilu na budućim putovanjima-reče Pičkard
-Dobićete koliko god želite. Neka su Umek, Picotto, Sven i Valentino uvijek sa vama!
Tako su se rastali.
Ćata je lagano pokretao Enteršpajz, dok su ostali opušteno i zadovoljno sjedili na svojim mjestima.
-Ovo bi se trebalo i proslaviti-reče Pičkard i okrenu se prema replikatoru-Joint, hašiš, trica-uzviknu, a zatim pogleda prema svojim saputnicima i vragolasto se osmijehnu-Ma neka bude šestica-i joint se stvori pred njim.
-Zaslužili smo, ovo nam je prva avantura-osmijehnu se Jomf-nadam se ne i zadnja.
-Logično-doda Tr'Eba i navališe na joint.

Ne propustite slijedeću epizodu: Episode 3; ROMIlan

11 komentara

Komentariši