Episode 1; The beggining

Space, the final frontier. These are the voyages of diesel ship Enteršpajz. Its continuing misson: to explore new kantons, find new civilizations, to boldly go where no one has ever been before.

Diljem Federacije vladalo je neopisivo uzbuđenje. Novi interkantonalni brod klase Golf 2, 110km/h sposoban, pogonjen dizelskim motorom spremao se na prvo putovanje. Enteršpajz je bio ponos Federacije i od njega se očekivalo mnogo. Posada je, nakon pomnog razmatranja, odabrana od strane Velikog mahalskog vijeća. Posadu čine kapetan Pičkard, dokazani pripadnik Federacijske flote; njegova prva oficirka Tr'Eba, porijeklom coolkanka, zbog svog hladnog držanja i logičnog razmišljanja; strateški savjetnik iz ratničkog naroda Mahalonci, vojnik impresivne građe, Jomf i na kraju kiborg, baza podataka zadužen za tehnička pitanja, poručnik Ćata. Posljednje pripreme su privedene kraju i svi su sa uzbuđenjem čekali na polazak Enteršpajza. Došao je i taj trenutak. Nakon malo verglanja, moćni dizelski motor se pokrenuo, brod zatresao i krenuo. Pratili su ih poklici oduševljene mase, a članovi Velikog mahalskog vijeća suznih očiju su gledali za brodom koji je nestajao u oblaku antimaterije koja je sukljala iz auspuha. Na ovim herojima je odvažan zadatak: uputiti se u neizmjerna prostranstva galaksije gdje ne mogu ni pretpostaviti šta ih čeka. Posada je posljednji put bacila pogled ka svojim domovima i oči im se napuniše suzama.
-Došao je i taj dan, sada smo svi za jednog, jedan za sve. Oči svijeta uprte su u nas. Ne smijemo ih razočarati.-reče Pičkard
-To nam nije namjera tako mi djeteta-odgovori Jomf
-Ne razumijem vašu emotivnost. Za mene je to slabost-uključi se i Tr'Eba. Ćata je šutio i usmjerio sve svoje banke podataka na senzore koji su očitavali brzinu koja je zasad iznosila 60 km/h
-Isprobajmo opremu u ovoj bebici-predloži Jomf-počnimo od replikatora namirnica. Sendvič, salama, majoneza-uzviknu ratnik i u ruci mu se stvori željeni proizvod.
-Da probamo još šta bolje-uzvrati Pičkard-Joint, trica, skunk-i u ruci mu se stvori predivno smotan joint.
-Radi savršeno-reče Ćata
-Hajmo sada malo uzdrmati ovu bebicu. Brzina 90 km/h-naredi Pičkard a Ćata posluša i Enteršpajz ubrza iako ne baš glatko, ali ipak ubrza.
-Pa sad nas čeka dug put i ko zna šta još, moramo biti spremni. Dotad se opustimo i uživajmo u ovom jointu-reče Pičkard i povuče dug dim.
Svi prasnuše u smijeh.Avantura je počela.

Nastavak ove sage u slijedećoj epizodi: Episode 2; First contact

4 komentara

Komentariši